BATWA-PYGMEEËN

 

Aan de rand van Bwindi Impenetrable National Park. In het zuid-westen van Oeganda ligt een groot natuurpark. In dit bergachtige gebied leefden tot 1992 de Batwa-Pygmeeën in harmonie met de laatste berggorilla’s. In het bos vonden zij hun voedsel en medicijnen.

Vanaf 1992 is het hen verboden om nog in deze bossen te mogen leven. Alleen toeristen worden toegestaan om de berggorilla’s te spotten en met hen op de foto te gaan.Het leger voert een strak beleid. Toch in het bos betekent dat er gelijk met scherp wordt geschoten. Vele Batwa’s hebben dit bekocht met hun leven. De groep van ongeveer 10 tribes, 20 tot 50 families per tribe, leeft nu als paria’s. Ze tellen niet mee, worden als slaaf gebruikt, zijn verstoten van medische zorg en zijn niet welkom in het onderwijs. Stappen ze in een bus dan moeten ze betalen en worden enkele honderden meters later er weer uitgezet. Ook is er veel aids onder de Batwa, omdat de grote mannen uit de stad geloven dat als je met een Batwa vrouwtje vrijt, je genees van aids.

Als we bij de Batwa’s zijn wordt er veel gedanst en gezongen. Ze zijn blij ons te zien. Veel noodhulp maar ook schapen-uitleen, bonen en aardappelen uitleen (b.v. 6kg bonen te leen, na de oogst van 30-60kg, 7kg terug, waarna het volgende zaaiseizoen weer 6kg geleend kan worden).

Ook een groot veld en vele kleine veldjes Aloë Vera’s uitgezet. Echter, door een ziekte ‘Aloë roest’ is het niet goed van de grond gekomen. Een nieuw veld aan de andere kant van de bergen lijkt het tij te keren.

 

 

COPYRIGHT © THOTH-WORLDWIDE